2014-08-16 - Wedstrijdverslag Team Kartspullen - Emmen

16 augustus 2014

Race-3 - Kart4Fun - Emmen

Een hele heftige dag met een lach, een traan, pech en vele prijzen!

Dit weekend is de derde race van seizoen 2014 van Kart4Fun. Ons hele team verheugt zich erop maar is ook enigszins gespannen wat het gaat brengen. We hebben de afgelopen periode paar keer op Emmen getraind en dat ging lekker. Alleen hebben we geen vergelijk! Hier hebben we nog geen races gereden in het verleden dus hoe we staan ten opzichte van de rest van het deelnemersveld is onbekend. De groep van Rotax Max rijders heeft 16 deelnemers, RK1 Junior klasse ongeveer 13 deelnemers en RK1 Big-Bore 7 deelnemers. 

Een deel van het team arriveert al op vrijdagmiddag op het circuit om alvast goede plek in de paddock te borgen. De weersvoorspelling voor het weekend zijn wisselvallig dus ook dat geeft een extra onzekere factor. De ochtend van de race begint bewolkt. In de paddock wordt ontbeten door de hotelgangers (Rodney, Jolanda en Joris) en tentslapers (Huib en Jogien). Al snel arriveert ook de rest van het team; Dick en Kevin en daarna John, Kelly en Jeroen. Als de boel helemaal geïnstalleerd is, gaat iedereen aan de slag met de preparatie van zijn kart. We hebben er wel vertrouwen in.

Trainingen
Eigenlijk gaan alle trainingen lekker. Voor iedereen. Oké, Kevin valt eerste training uit met kapotte ketting maar dat is zo verholpen. Het enige dat niet helemaal meewerkt is het weer. We zien de lucht langzaam betrekken en de bewolking toenemen. Wat gaat dat brengen? Er was niet echt regen voorspeld voor vandaag en we hebben hier ook nog niet met regen kunnen trainen dus we hopen dat de druppels wegblijven.

Kwalificatie
Een uur voor de kwalificatie is het helaas toch zover. De druppels vallen uit de lucht en de voorspellingen zijn niet gunstig. Iedereen in het team is gespannen. En natuurlijk is dit het moment waarop de banden van het bokje van de kart van Joris het begeven. Ja, begeven. Allebei de banden. Hoe krijgen we nu de kart van Joris naar de baan? Nergens reservebanden te vinden. Gelukkig vinden we uiteindelijk een karretje bij Jan van Veen en is hij zo aardig om deze uit te lenen dus hebben we dat probleem opgelost. Als de kwalificatie van Rotax Max Senior begint, is het nog steeds licht aan het regenen. Natte baan dus en iedereen is aan het glibberen en glijden. Joris rijdt lekker maar valt plotseling stil. Gelukkig had hij al redelijke tijd kunnen neerzetten dus bereikt 8e plek. Jeroen rijdt lang snelste tijd maar wordt op het laatst ingehaald en heeft 3e positie op startgrid. Als de kwalificatie van Kelly begint is de regen gestopt maar is de baan nog steeds nat. Kelly vecht met de natte baan en spint veel. Zij blijft echter rijden en bereikt 6e plek. Kevin mag kwalificeren op een redelijk droge baan en hij kan lekker rijden. Een tijdje heeft hij 3e positie maar anderen rijden toch sneller. Hij rijdt uiteindelijk de 7e tijd. 

1e manche
Na al die kwalificatie verwachten we dat er werk aan de winkel is voor de kart van Joris. Gelukkig lijkt dat euvel snel verholpen. Heel vervelend is echter dat we gemerkt hebben dat de motor van Jeroen niet goed klinkt. Die staat op springen. Ellende want dat betekent dat hij niet meer met deze motor kan rijden. En we hebben helaas geen reserve motor. Snel proberen we te zoeken naar oplossingen. Deze vinden we uiteindelijk bij Bart Derksen. Hij heeft voor Nick een reservemotor bij zich en die mogen we huren. Nadat we contact hebben gehad met de wedstrijdleiding van organisatie gaan we in sneltreinvaart zorgen dat we de motor op de kart van Jeroen plaatsen. Met man en macht proberen we op tijd klaar te zijn voor de start van de race. Het lukt op het nippertje. Dan is de start. Wij duimen dat zowel de kart van Jeroen als Joris zich goed houden. Bij de opwarmronde gaat het voor Joris al fout want hij valt opnieuw stil. De rollende start verloopt niet goed dus moet van wedstrijdleiding opnieuw. Door deze verwarring heeft Jeroen echter bij herstart de 7e positie in plaats van 3e. Gelukkig weet hij via enkele knappe inhaalmanouvres de 2e plek te bereiken. Dit houdt hij vast tot finishvlag. Dan mag Kelly van start. Zij weet bij de start reeds snel de 3e positie te bereiken. Zij rijdt een sterke race en weet deze plek vast te houden en zelfs uit te lopen op nummer 4. Dan valt de rijder op 2e plek uit en bereikt en behoudt zij zelfs 2e plek. Kevin start zijn race vanaf 8e plek. Hij heeft diverse gevechten rondom deze plek. Uiteindelijk heeft hij 8e plek niet kunnen vasthouden en finisht 9e.

 

 

2e manche
Het is gelukt de kart van Joris opnieuw rijdend te krijgen. We hopen hiermee het euvel te hebben gevonden. Het is opnieuw gaan regenen dus extra spanning ook voor deze race. Als ze de baan op moeten rijden voor de 2e manche, krijgt Jeroen zijn kart niet gestart. Er is even paniek maar gelukkig krijgen we hem aan de praat en rijdt hij de baan op in het achterveld. Het lukt hem niet om bij de start weer op 2e positie terug te zijn maar gelukkig is hij zeer gedreven en werkt zijn kart optimaal mee waardoor hij snel de 2e plek bereikt. Hij zit achter nummer 1, Christophe vd Bogaert, en weet uiteindelijk via mooie actie hem in te halen. Echter is hij daarmee niet van Christophe af. De hele wedstrijd (nog zo'n 20 minuten) zijn ze aan elkaar gewaagd. Het gevecht duurt tot laatste bocht. In deze bocht krijgt Jeroen klein zetje waardoor hij iets spint. Wij schrikken want daar gaat de overwinning. Wat zien we echter? Christophe houdt iets in en "geeft" 1e plek terug aan Jeroen. Daarna gaan ze beide in volle vaart op de finishvlag af en weet Jeroen de eerste plek te behouden. Wat Christophe heeft gedaan zie je zelden tot nooit in kartsport dus met recht "petje af". Joris heeft superstart en komt zelfs van de laatste positie op de grid terug naar de 4e plek. Helaas spint hij waardoor hij weer veel posities verliest. Opnieuw kruipt hij van achter naar vore maar 10 minuten voor het einde valt Joris zijn kart opnieuw stil. Wat een ellendig weekend voor Joris. En dat terwijl hij zo goed reed hier. Dan mag Kelly voor haar 2e manche. Dankzij goede start houdt zij haar 2e positie maar verliest deze plek uiteindelijk in de race in een gevecht met nummer 3. De 3e plek weet zij echter stevig vast te houden tot de finish. Overall is zij hiermee 2e geworden dus dat is knappe prestatie. Kevin is 2e manche lekker aan het rijden en vecht opnieuw om de plekken ronde de 9e positie. Je merkt dat hij gemiddeld zo'n 15 kg zwaarder is dan de rest van het veld en dat er niet veel winst is te behalen. Op rechte stuk verliest hij het gewoon in snelheid. Heel knap dan ook dat hij deze race als 8e weet te finishen. 

 

 

Het resultaat
Na een lange koude en natte dag zijn we om 20.30 uur klaar met de wedstrijd. Ondanks alle tegenslag en het weer, hebben we toch als team een hele goede prestatie kunnen neerzetten. We zijn superblij met de eerste plek van Jeroen (OK1) en de tweede plek van Kelly (Praga). Kevin heeft gewoon goede wedstrijden gereden en mag tevreden zijn. Joris heeft een pech weekend maar waar hij absoluut niets aan kan doen. Zijn tijden waren zo goed dat een top 4 of 5 er makkelijk in had gezet. Vergeten en doorgaan. Ook ons collega-Pragateam JD Racingparts had een succesvol weekend. Bij de cadetjes hebben de Pragarijders Roy Bergman, de 1e plek, en Max Dijkmans, de 2e plek weten te bereiken. Ook een beker krijgt Tim Dijkmans voor zijn 3e plek in de Rotax Max klasse. Dan is daar nog Boo Gielen die een beker mag ophalen voor haar prestaties in de Senior klasse (waarbij vermeld moet worden dat zij enige deelnemer was maar ook dat haar prestaties absoluut knap waren voor iemand met nauwelijks kart/race ervaring).

Al met al een hele drukke, heftige maar ook mooie augustus Racedag. Op naar het pittoreske circuit van Amay, Belgie op zaterdag 13 september.