2013-10-19 - Wedstrijdverslag Team Kartspullen - Berghem

Berghem, 19-10-2013 - De laatste ronde van ons raceseizoen
================================================

Het is nog pikdonker als we vanochtend vertrekken vanaf de shop. Maar niet verwonderlijk want het is nog vroeg. Heel vroeg. Kwart voor zeven. Onderweg naar Berghem zien we langzaam het ochtendgloren verschijnen. Iedereen is verheugd en gespannen tegelijk. Het is dé dag. De laatste wedstrijd. Erop of eronder. Vandaag gaan we zien wat het resultaat van dit kartseizoen wordt voor team Kartspullen. De kans bestaat op 2 kampioenen maar we kunnen ook met lege handen komen te staan. Met name voor Joris gaat dit nog een heel gevecht worden met Nick Derksen. Naast Joris en Jeroen willen Kelly en Kevin natuurlijk oko de laatste races met goed resultaat afsluiten. Over 10 uur weten we meer ......

Iets voor achten arriveren we op het circuit. Helaas staan de “kampeerders” op de door ons gewenste plek maar we weten mooi ander plekje te vinden en starten met de opbouw. Het is nog fris maar het belooft mooi weer te worden. Niet veel later arriveren John, Kelly en Jeroen en ook Dick en Kevin. Huib verwacht dat we dag eindigen in het donker dus heeft gezorgd voor licht in de tent. Deze wordt vakkundig (?) geïnstalleerd.
Dan staat alles klaar dus genieten we even van het inmiddels doorgekomen zonnetje en nog momentje van rust voordat de hectiek van de wedstrijddag begint. De paddock loopt langzaam voller en de spanning bouwt zich op. Het team loopt rondje over het circuit om de boel nog laatste keer te verkennen. Na de inschrijving voor de wedstrijd is iedereen bezig met het prepareren van zijn kart voor de eerste training van half twaalf.

Voor iedereen lopen de trainingen eigenlijk prima en zonder rare fratsen. Alleen voor Kevin pakt de 2e training niet goed uit; zijn motor stopt er weer mee. We duimen dat we deze aan de praat krijgen en dat het bij deze ene keer blijft. Ondertussen is het lunchtijd geworden en gaat Jogien aan de slag met de vaste Kartspullen Lunchtraditie, de tosti’s. Huib en Dick zijn ondertussen nog steeds druk in de weer met de motor van Kevin maar krijgen het gelukkig voor elkaar.

De start van de kwalificatie nadert. We keep our fingers crossed. Het is kwart over twee. Met spanning in onze buik zien we hoe Jeroen, Joris en Kelly de baan oprijden. Het kwalificeren is begonnen. Jeroen bezet al snel de eerste positie en rijdt uiteindelijk met een 51,029 de snelste tijd. Met trots zien we Kelly de tweede tijd behalen. Er is echter een nieuwe snelle rijdster van de partij; Claudia Smits. Zij weet Kelly uiteindelijk naar de 3e positie te stoten maar met een 1e en 3e plek als startpositie in de Bigbore/Max Endurance klasse zijn we dik tevreden. Joris rijdt lang de snellere tijden maar verbetert zich op gegeven moment niet meer waardoor anderen hem inhalen en hij helaas achter zijn directe concurrent Nick Derksen eindigt op de 2e positie in de RK1 Senioren klasse. Daarna mag Kevin aan de slag. Hij doet enorm zijn best en bereikt de 13e positie op de grid. Zijn motor blijft gelukkig heel!

Dan gaat de eerste race van start. Jeroen heeft goede start en weet eerste positie te behouden. Hij belandt in gevecht met Claudia Smits die Jeroen goed partij biedt. Na paar rondes weet zij Jeroen in te halen en uiteindelijk ook als eerste over finish te komen. Kelly rijdt één van haar beste races van het seizoen door flink op het gas te trappen en uitstekend te rijden. Hierdoor blijft zijn op de derde plek, niet eens ver achter Jeroen en Claudia. Een super prestatie. Zij komt dan ook met 2 blije handjes omhoog over de finish. Joris heeft zeer goede start en komt tussen de Bigbores/Rotaxen te rijden. Hij passeert zijn concurrent Nick en rijdt met het mes tussen zijn tanden. Hij weet zelfs weg te rijden bij Nick en zichzelf op de eindstreep op de 7e plek overall, 1e in zijn klasse te positioneren. Kevin mag daarna van start en weet zich in de race goed staande te houden. Hij weet zelfs paar posities te winnen en komt als tiende over de finish.

Vlakvoor de tweede manche begint het zachtjes wat te druppelen. We duimen dat het niet doorzet. Bovendien moeten we keuze maken voor de bandenspanning. De lucht ziet er niet heel dreigend uit dus we kiezen voor een iets hogere bandenspanning met het idee dat de baan gedurende de wedstrijd langzaam gaat opdrogen. Dan is de start en rijden ze de baan op. We durven vanaf de kant bijna niet te kijken. Er staat zoveel op spel en dan komt die roulettespeler “regen” om de hoek kijken. Gelukkig is Jeroen redelijk goed weg en is voor hem het resultaat nauwelijks meer  belangrijk voor het kampioenschap. Duidelijk is dat de bandenspanning nu niet meer goed uitpakt en de drie rijders hebben het daardoor erg moeilijk. Jeroen verliest wel wat en wordt uiteindelijk derde maar behaalt daarmee wel het kampioenschap! Echter pakt de race voor Joris en Kelly minder goed uit. Joris krijgt geen temperatuur in de banden en krijgt daardoor geen ritme te pakken en zijn concurrent Nick rijdt hem voorbij. Sterker nog, weet bij hem weg te rijden en krijgt steeds grotere voorsprong. Het resultaat voor Joris; de 2e plek in zijn klasse. En dat is echt balen want omdat de 2e manche altijd zwaarder telt, is Nick weer de dagkampioen en glipt deze prijs door Joris zijn vingers. Nog even los van het kampioenschap ...... Kelly heeft geen goed gevoel bij het rijden in de regen en dan helpt het niet als je banden niet op juiste spanning zijn afgesteld. Zij verliest relatief veel plaatsen in het begin en ondanks dat zij naarmate de race vordert beter in haar ritme komt, belandt zij uiteindelijk op 9e plaats wat als dagresultaat neerkomt op de 7e plek. Met het hele team balen we. Dat hadden we graag anders gezien voor Joris en Kelly. Ook Kevin heeft geen lekkere race in deze vreemde omstandigheden. Bij de start zorgt de drukte ervoor dat hij direct spint en als laatste in de rij de race aanvangt. Uiteindelijk finisht hij als 13e  wat leidt tot een dagresultaat op de 11e plek.

Met een dubbel gevoel staan we na de laatste races bij de tent. Natuurlijk zijn we superblij met het resultaat van Jeroen (alhoewel het nog mooier was geweest als hij deze race als winnaar had kunnen afsluiten) maar iedereen baalt van het resultaat voor Kelly en vooral voor Joris. Kelly verdiende na haar mooie derde plek in kwalificatie en eerste race als beloning voor het goede rijden dit seizoen een mooie afsluiter. De regen gooide dit letterlijk in het water. Voor Joris is het helemaal zuur want na zijn mooie overwinning in de eerste manche, heeft hij toch de 2e manche verloren waardoor de dagoverwinning naar Nick Derksen gaat. De reglementen zullen uitgeplozen moeten worden want Joris en Nick hebben nu een gelijk aantal punten. Na het opruimen van al het materiaal, duiken we met zijn allen de kantine in voor een drankje, snack en de prijsuitreiking.

Ondertussen hebben we ons nare gevoel ook van ons afgezet en weten we allemaal heel trots en tevreden te zijn met onze prestaties van ons kartteam en speciaal met het kampioenschap van Jeroen. Dan bedenken we dat in de basis Joris en Nick evenveel punten hebben bereikt. Huib wil het nu toch weten; hij pakt zijn laptop en bekijkt de puntentelling en het reglement. Het reglement zegt dat bij een gelijk aantal punten het aantal eerste plekken telt en als dat ook gelijk is het aantal tweede plekken. Daaruit blijkt dat Joris kampioen moet worden omdat hij één tweede plek meer heeft dan Nick.

De spanning in de groep bouwt zich op en Joris houdt het zo ongeveer niet meer. Wat is het nou? Wel of niet? De prijsuitreiking begint en we geven ons over aan de wedstrijdleiding. We horen het wel ……. En dan gaan ze over tot het benoemen van de stand in het eindkampioenschap van de senioren. De nummer 5 (jaja, dat weten we wel), paar (terechte) bedankjes voor organisatie, nummer 4, nummer 3 en toen ……  De wedstrijdleiding benoemt dat zij zelf het reglement erbij hebben moeten pakken en tot 4 keer opnieuw hebben geteld maar met zekerheid nu kunnen stellen dat Nick Derksen de 2e positie heeft. Als we een foto hadden kunnen nemen van de opluchting en blijdschap binnen ons team was het een mooie foto geworden. Maar ook met enig ongeloof en onzekerheid. Dus toch. Joris is gewoon vet kampioen. Verdiend maar ook verwarrend. We beseffen ook dat dit voor Nick Derksen een flinke tegenvaller moet zijn. Maar Joris mag zijn beker ophalen! Ons team viert extra feest. In het kampioenschap mogen we ook heel trots zijn op de mooie behaalde vijfde positie (en beker !!) van Kelly Post. Kevin komt in het kampioenschap niet verder dan 13e plaats maar dat betekent dat voor volgend jaar veel winst te halen valt. Namens het team krijgt hij alsnog zijn beker voor zijn goede inzet en de groei die hij dit jaar heeft laten zien.

Al met al een bewogen en geweldig eerste seizoen van kartteam Kartspullen dat eindigt met 2 kampioenschappen.

Volgend jaar gaan we waarschijnlijk overstappen op Rotax Max maar dat is nog niet helemaal zeker. Eén ding staat vast Team Kartspullen gaat ook volgend jaar weer door met karten en plezier maken.