2013-09-14 - Wedstrijdverslag Team Kartspullen - Veldhoven

Veldhoven, 14-09-2013 - De vierde ronde van ons raceseizoen
=================================================

Het is nog donker als Team Kartspullen om 6.30 uur vertrekt. Donker en onheilspellend? Want naast dat het donker is, komt de regen met bakken uit de hemel vallen. Dit voorspelt ons een enerverende maar mogelijk ook mooie racedag. Eenmaal onderweg hebben we ook nog een kleine omleidingroute omdat ze hebben besloten de A2 tussen Den Bosch en Eindhoven dicht (ja helemaal dicht) te doen maar we hebben een slimme route via de N279 naar Veghel. Het is nog vroeg dus het rijdt goed door.

Iets voor 8.00 uur arriveren we op circuit Landsard. Onze “gewilde” plek bij de baaningang is nog vrij maar we zien ook dat de paddock een grote natte modderpoel is. We hijsen ons in regenkleding en starten met de opbouw. Gelukkig hebben we goeie tenten en regenschermen bij ons zodat we hieronder goed tegen de regen beschermd zijn. Op de grondzeilen liggen echter grote plassen… Dick en Kevin laten op zich wachten want zij zijn in een file beland. Zij arriveren om 10.00 uur en dan is het team compleet. Voordat de trainingen beginnen hebben we even tijd voor een kopje koffie. De regen is ondertussen veranderd in motregen en het is zelfs even droog.

Als de eerste training start dan is de baan kletsnat en zonder regenbanden (dat is bij Kart4fun niet geoorloofd) is het lastig de kart op de baan te houden. Het blijft miezeren dus ook de 2e training is onder natte omstandigheden. Joris gaat heel goed op de natte baan maar de andere rijders hebben nog niet helemaal het goede gevoel te pakken. De 3e tot en met 5e training verlopen zonder echte problemen en iedereen krijgt de afstelling steeds iets beter voor elkaar. Bovendien vallen de druppels mee dus de baan droogt langzaam op.

De briefing vindt plaats om 14.05 uur. Naast de gebruikelijke informatie wordt stilgestaan bij mogelijke controles tijdens deze of komende race. De organisatie controleert de motor en de hardheid van de banden. Deze controle kan op het circuit gedaan worden en duurt ongeveer 15 minuten. Een onafhankelijk expert van Rotax of RK1 is hierbij aanwezig.

Om 15.00 uur is de kwalificatie voor de senioren. We zijn allemaal gespannen. Ondertussen heeft het weer geregend dus de baan is kletsnat. We weten bovendien niet goed hoe we ervoor staan ten opzichte van de andere rijders. En met zo’n natte baan zit een ongeluk wel in een heel klein hoekje. Net voor de kwalificatie besluiten we om de bandenspanning en setup van de kart iets te veranderen. We hopen dat dit goed uitpakt.....

Gelukkig blijven Jeroen, Kelly en Joris allemaal op de baan maar aan het eind van de kwalificatie weten we nog steeds niet welke positie op de startgrid ze bereikt hebben. Er zijn geen schermen op de baan die dat laten zien dus we moeten nog even geduld hebben. Dan krijgen we de uitslag ; Jeroen heeft de snelste tijd in de Bigbore klasse weten te bereiken dus mag van pole starten. Joris rijdt de 4e tijd overall (eerste tijd in zijn klasse) Dat is een perfect resultaat want hij staat voor vele karts uit de snellere Bigbore en Rotax klasse. Kelly rijdt de 5e tijd. Van iedereen een knappe prestatie in deze lastige omstandigheden. Daarna mag Kevin zich opmaken voor de kwalificatie bij de junioren. Hij komt een paar keer naast de baan maar blijft rijden. Hij wordt uiteindelijk 12e op de startgrid.

De eerste manche van de senioren gaat iets over 16.00 uur van start. Het is een rollende start. De regen is afwezig maar de luchten zijn dreigend. “Onze” rijders staan op droogweer/natte setting dus we duimen dat echte regen wegblijft. Jeroen heeft een sterke start vanaf pole position en rijdt direct gestaag weg bij zijn concurrenten. Deze voorsprong breidt hij langzaam steeds verder uit dus dat ziet er heel goed uit. Joris zit de hele race midden in gevechten met de Bigbores en Rotaxen en verliest wat plaatsen maar dat kan ook bijna niet anders. Hij blijft zijn directe concurrent Nick Derksen voor. Kelly rijdt op de vierde plaats achter Brian van Ingelghem en Jordy Nijs en verliest helaas tegen het einde van de race een plekje. Hierdoor eindigt Kelly als vijfde bij de Bigbores. Jeroen trekt de eerste plaats naar zich toe en ook Joris doet dit in de seniorenklasse. Overall eindigt Joris als 8e. Kevin moet in zijn manche vanaf achterin het veld starten maar dat doet hij goed. Hij wint direct een plekje en weet nog meer posities te winnen doordat zijn concurrenten de kart niet op de baan houden. Als team hebben we hoop op een goed eindresultaat maar helaas blijkt dit later niet zo te mogen zijn. Kevin valt na 10 minuten stil op het lange rechte stuk. Een mechanisch probleem wat we moeten gaan onderzoeken. Later blijkt dat de bougie niet meer goed functioneerde.

Van te voren voorspelden we al een enerverend dagje en de 2e manche blijkt hier gevolg aan te geven. De start verloopt prima en Jeroen loopt weer direct uit op de rest. So far so good …. Kelly rijdt lekker mee met de opvolgers en vecht voor de 4e positie. Dan opeens zien we Kelly met haar hoofd schudden in de kart. Een halve ronde verder zet ze haar kart langs de kant. Ze valt uit; later blijkt dat haar motor is vast geslagen. Dat is wel heel erg jammer want hierdoor scoort zij 0 punten voor deze race. Joris is vanaf het begin van de race meteen in gevecht met nr 11 van de Bigbores, Danny Maes, en zijn directe concurrent Nick Derksen, nr 25. Halverwege de race weet Nick Derksen zowel Danny als Joris in te halen. Joris merkt dat hij sneller is en doet dan ook al het mogelijke om Danny ook in te halen zodat hij op jacht kan gaan naar Nick Derksen. Op de rechte stukken is Danny sneller dan Joris en in de bochten is Joris veel sneller. Echter blokt Danny elke bocht waarbij zelfs de karts elkaar af en toe raken. Het is een spannend gevecht waarbij de rijders erg aan elkaar gewaagd zijn. Dan kruipt Joris in een gaatje en snijdt Danny dit gat dicht en … boem …. Ze raken elkaar. Joris rijdt over de sidepod van Danny en vliegt half door de lucht. Helaas zorgt dit er wel voor dat Danny uitvalt vanwege schade en dat is nooit leuk. Jeroen behaalt zijn tweede superoverwinning met ruime voorsprong. Dan mag Kevin van start in zijn 2e manche. Hij komt in gevecht met kart met nummer 1 en hij weet de druk goed op te voeren. Zijn tegenstander voelt de druk dermate dat hij uiteindelijk van de baan schiet en Kevin hem voorbij kan. Dit ziet er weer goed uit totdat voor Kevin het mankement uit 1e manche hem opnieuw parten speelt. Hij komt stil te staan langs de baan omdat de motor uitvalt. Weer geen goed resultaat.

We kijken terug op een dag met een lach en een traan. Het was ook een lange dag; we komen rond 22.30 uur bij de shop en dan moeten we al het materiaal nog uitladen. Jeroen heeft het echter grandioos gedaan met zijn eerste plaats overall. Kelly heeft goed gereden maar viel uit met technisch probleem waardoor goed eindresultaat achterwege bleef. Joris heeft uitstekend gereden en spannende gevechten op de baan beleefd maar heeft niet de eerste plaats bij de senioren weten te bereiken waar hij eigenlijk gezien zijn snelheid wel recht op had. Kevin heeft echt een pechdag met twee keer uitval. Voor de volgende race betekent het ook werk aan de winkel voor de kart van Kelly (motor vastgeslagen) en Kevin (waarom valt motor uit).

Iedereen bedankt voor de support en we zien jullie graag op zaterdag 19 oktober op Berghem tijdens de laatste en beslissende race.

Team Kartspullen