2013-06-22 - Wedstrijdverslag Team Kartspullen - Amay

Amay, 22-06-2013 - De tweede ronde van ons raceseizoen
==============================================

Het is vrijdag 21 juni 2013. We vertrekken om 10.00 uur in de ochtend vanaf de shop in Woudenberg naar Amay, Belgie. Daar zal op zaterdag 22 juni onze tweede Kart4Fun wedstrijd van dit seizoen plaatsvinden.

Na een pauzestop, dikke file bij Maastricht en flinke regenbuien onderweg komen we rond 14.30 uur aan bij onze “vakantievilla” in het plaatsje Huy. Om op zaterdags bijtijds op de kartbaan te zijn, hebben we namelijk een overnachtingsplek geregeld en wat is niet leuker dan om met zijn allen in een groot huis te zitten? Met onze kolonne van 3 auto’s, een auto met aanhanger en een grote bus, rijden we een smal, hobbelig, onverhard, doodlopend bospad in. We twijfelen even of we wel goed zitten maar voor ons doemt langzaam ons witte “kasteel” op. De eigenaar overhandigt ons de sleutel en dan zitten we in ons tijdelijk domein. Als een stel pubers ontdekken we het huis (oud, groot, spookachtig en erg mooi) en zoekt iedereen een kamer uit. Jeroen, Kelly, Joris, Kevin en opa Dick slapen op de 2e verdieping en Rodney, Jolanda, John, Huib en Jogien slapen op de 1e.

Na het uitladen rijden we naar het kartcircuit. Door de enorme regen en de opgelopen vertraging gaan we niet meer trainen. Op het circuit aangekomen (20 minuten rijden van ons huis) constateren we dat we voor de wedstrijddag een probleem zouden kunnen krijgen met een plek in de paddock. Er staan namelijk al flink wat tenten en (goede) ruimte is schaars. Change of plans: geen cafeetje pakken in het dorp maar hard aan de slag om alle spullen te halen en onze plek in de paddock veilig stellen door de tent alvast op te bouwen. Zo gezegd, zo gedaan.
Om 19.00 uur is iedereen terug en starten we met de barbecue die door regen snel naar binnen wordt verplaatst. Gelukkig is het maar een korte bui en zijn we weer snel buiten te vinden op het terras bij de buitenhaard die een warm vuurtje meebrengt. Terwijl we genieten van het eten en een kleine alcoholische versnapering, gaat de avond snel voorbij en duiken we ons nest in. De volgende ochtend willen we namelijk op tijd op; 6 uur rise and shine !

Na een kort ontbijt vertrekken we naar het circuit. Helaas miezert het licht dus we bouwen een extra zeil tussen de bus en de tenten zodat we minder last hebben van de regen. Dan gaat iedereen de zaken voorbereiden voor de trainingen en de race. De spanning bouwt zich langzaam op. Voordat de training begint bouwen en op alle karts nog ketting beschermers en remschijf beschermers. Het circuit van Amay kent naast de baan een paar nare kerbs. Een eventuele breuk van ketting of remschijf proberen we hiermee te voorkomen. Om 9 uur is de eerste training. De senioren mogen eerst. Jeroen en Joris hebben vorige week hier getraind maar toen was het droog. Nu is de baan nat en ze kennen weliswaar de baan maar de omstandigheden zijn duidelijk anders. Kelly waagt haar eerste meters op dit kleine, bochtige en smalle baantje. Voordat een ieder een beetje het gevoel krijgt de baan te leren kennen, is het oefenkwartiertje al weer om. Vervolgens mag Kevin zijn kart gaan warmdraaien. Voor hem is het ook lastig met die natte, rare baan en dat geeft niet veel zelfvertrouwen nog.
Alleen om de pits in te rijden is hier overigens al de kunst. Het lijkt meer op een fietspad en als een coureur op de baan in die bocht de bandenstapel is ingereden, is de pitsstraat gereduceerd tot een breedte van 50 cm. Niet meer bruikbaar dus. Ons gevoel na deze eerste trainingssessie: “spannend, enerverend baantje, helemaal straks al iedereen op race snelheid rijdt”.Dan start de 2e training. Kelly heeft een probleem met haar spoorstang die te los zit en komt 2 keer de pits in waarna ze de training moet staken. Jeroen en Joris rijden goed en de baan droogt langzaam op door een flauw zonnetje en flink windje. Jeroen schiet even van de baan en Joris tot twee keer toe maar dat is goed om de grenzen te leren kennen. Alles blijft gelukkig heel. Bij Kevin gaat de 2e training een stuk beter dan de eerste. Hij kan de hele training goed oefenen en blijft continu op de baan. De derde training verloopt voor iedereen prima. Nu gaan we ons klaarmaken voor het echte werk. De kwalificatie.

Om tien over half twee gaan de senioren van start. Joris, Jeroen en Kelly hebben in totaal 20 minuten om een snelle tijd neer te zetten. Ze gaan sterk van start en na ongeveer 10 minuten full speed, doen ze het even wat rustiger aan om niet te veel van zichzelf en de banden te vragen. De laatste 7 minuten gaan ze weer "fulle pull". We hebben geen idee van de tijden want die zijn niet zichtbaar maar het ziet er goed uit en het lijkt goed te zijn gegaan. Vol spanning wachten we op de uitslag van de wedstrijdleiding. Deze komt gelukkig snel en dan blijkt dat Jeroen de pole te pakken heeft gekregen. Kelly heeft van de Big Bore/Endurance klasse een goede 5e plek. En Joris heeft van de RK1-klasse een top 2e startplek gehaald. Dit keer is de nummer 25 hem te snel af. Kevin lukt het om in zijn kwalificatie negende te worden van de in totaal 14 rijders dus ook dat is een mooie uitgangspositie.Na veel wachten en al heel wat uurtjes daar op de kartbaan, ging om tien over drie de eerste race van de senioren van start. Jeroen gaat vanaf zijn pole position gelijk goed van start en behoudt de leiding. Hij weet zelfs uit te lopen op de nummer twee. Direct in het begin is er een flinke crash maar gelukkig blijft Team Kartspullen ongedeerd. Kelly komt even van de baan tijdens een gevecht maar weet daarna goed het tempo te vinden. Uiteindelijk beland zij achter nummer 23 (Brian), en dat loopt uit op een hels gevecht. Brain rijdt continu een verdedigende lijn en Kelly komt er niet langs doordat de baan zo ontzettend smal is. Joris lukt het om in een goede race pace te komen en de goede lijnen te rijden en door een klein uitstapje van zijn directe concurrent met nummer 25, eindigt Joris op de eerste plaats. Jeroen blijft gedegen rijden en weet de race zoals gehoopt te winnen. Dit zorgt voor een super resultaat van de eerste manche en is alleen Kelly teleurgesteld omdat zij niet verder naar voren heeft kunnen rijden. Na een kleine peptalk wil ze er toch weer vol voor gaan.
Dan start de Junior klasse en mag Kevin van start. Na een paar rondes zien we dat Kevin stil komt te staan en uitvalt. Zijn ketting is jammer genoeg van het tandwiel gelopen toen hij licht in aanraking kwam met een andere rijder; wat een pech.

Om 17.00 uur start de tweede manche van de senioren. Bij de start is onduidelijkheid over het moment dat ze op het gas mogen dus op gegeven moment gaat een deel van de karts van de start en twijfelt de rest. Middels gele vlaggen wordt iedereen weer gedwongen langzaam te rijden en gaat bij de startlijn de race echt van start. Jeroen blijft op kop van begin tot eind. Hij heeft wel (hel veel) last van achterblijvers die hem niet voor laten gaan en niet (goed) reageren op de blauwe vlaggen. Van een van deze achterblijvers krijgt hij in de laatste minuten zelfs een beuk wat even onze hartslag enorm doet versnellen. Maar niets weerhoudt Jeroen van zijn eerste back-to-back overwinning dit seizoen bij Kart4Fun! Kelly heeft opnieuw een zware race en vecht de hele race met nummer 11. Dit gevecht wordt door nummer 11 gewonnen en Kelly eindigt als vijfde. Joris mag in de 2e manche van “pole” starten en rijdt super geconcentreerd en stabiel en weet iedereen achter zich te laten. Hiermee weet hij ook de eerste plek van zijn Kart4Fun race in de RK1-klasse veilig te stellen. Geweldige prestatie.

Daarna mag Kevin voor de 2e manche op en hij rijdt zijn race dit keer netjes uit en heeft geen problemen. Hij komt de finishlijn over als 10e.

Overall dus een supergoed resultaat voor Team Kartspullen op de tweede raceweekend. Jeroen en Joris beiden de eerste plaats; ook Kelly krijgt een beker voor haar vijfde plek en Kevin wordt elfde overall.Die avond komen we (heel) moe maar ook heeeeel voldaan weer in ons vakantiehuis aan en genieten we van de avond door weer voor ons haardvuurtje buiten te zitten. De volgende ochtend doen we rustig aan en vertrekken we vanuit Belgie rond 11.00 uur. Na een goed weekend is het goed thuiskomen. Op naar de volgende wedstrijd die, na korte zomerstop, op zaterdag 17 augustus in Berghem zal zijn !